Theatersport

Theatersport is een vorm van improvisatietheater, waarbij gebruik gemaakt wordt van een veelheid aan spelvormen. Het publiek wordt actief bij de voorstelling betrokken.

Twee teams dagen elkaar uit tot het spelen van een scene volgens een bepaalde spelvorm. Daarna bepaalt het publiek de ingredienten van de scene: de karakters, de relaties tussen de karakters, de plaats van handeling, de inhoud, de stemming. Zonder voorbereiding speelt het eerste team de scene. Daarna volgt onmiddellijk het tweede team. Of om het anders te zeggen: je gaat een toneelstuk spelen wat nog niet is geschreven. Alles draait om improvisatie binnen de grenzen van de aangegeven spelvorm en door het publiek geroepen zaken.

Een jury, bestaande uit twee a drie rechters, geeft punten. Zij letten op techniek, inhoud en amusement. Vervolgens krijgt ook het publiek de kans om het team wat in hun ogen het beste was punten te geven op basis van “meeste stemmen gelden”. Ook tijdens de scene mag het publiek laten blijken wat ze van het spel en de jurywaardering vindt. Door het gooien van rozen kan een speler worden beloond voor een briljante actie. Door natte sponzen te gooien naar de rechters wordt aangegeven dat men het absoluut niet eens is met de jurywaardering.

Het leuke is dat zowel het publiek als de spelers geen idee hebben hoe de avond gaat verlopen.